Fjärrvärme
Robertshöjd har fjärrvärme. Fjärrvärmesystemet ingår i samfälligheten.
Vi har ett förmånligt företagsabonemang hos Göteborgs Energi. Detta håller ner värmekostnaderna även vid hårda vintrar. Enskilda abonnemang kommer i nuläget inte att sänka kostnaderna för det enskilda hushållet.
Kostnaderna kan hållas nere ytterligare om varje hushåll tar sitt ansvar och ser efter sin isolering och skicket på sina fönster samt hushåller med värmen under de kalla månaderna (i.e. stänger fönster och dörrar när elementen går på max).
Värmen på vattnet i fjärrvärmeanläggningen styrs av en givare/mätare som anpassar till aktuell utetemperatur. Vid plötsliga temperaturförändringar kan det ta upp till en dag innan systemet klarar att leverera rätt värme. Om du tycker att det är för kallt — börja med att kontrollera om dina element behöver luftas och kontakta styrelsen om problemen kvarstår.
2021 påbörjades ett arbete med att byta fjärrvärmerören i vårt område då de då befintliga rören, som var från när området byggdes, var i såpass dåligt skick att det bedömdes att de behövde bytas. Arbetet med nedläggning av nya rör i området är klart, men vintern 2023 upplevde många hushåll bristande inomhustemperaturer. En oberoende utredning pågår och diskussioner förs mellan samfälligheten och för arbetet upphandlade entreprenörer. Upplever du det kallt inomhus så kontakta styrelsen.
Obs! Det är förbjudet att installera fjärrvärmeelement i utbyggnader såsom tvättstuga i förråd, vind (även om det är isolerat) och inglasad veranda. Det är också förbjudet att koppla på golvvärme på fjärrvärmen. Läs mer under Husen/Renoveringar.
Fjärrvärmerören går till stor del i våra trädgårdar. Det är inte tillåtet att plantera buskar eller träd ovanför fjärrvärmedragningarna. Är du osäker på om fjärrvärmen går genom din tomt? Kontakta styrelsen.
Det är inte tillåtet att bygga över eller på annat sätt täcka brunnar som tillhör fjärrvärmesystemet. Dessa ingår i samfälligheten.
Inrapportering av inomhusvärme vintern 2024-2025
Sommaren är över och vi närmar oss de kallare årstiderna. Förra vintern var det flera boende som informerade om kalla inomhustemperaturer.
Under våren påbörjades en utredning där installationen av systemet granskades av en, gentemot samfällighetsföreningen och entreprenören, oberoende part. Diskussioner pågår fortfarande kring resultatet av den utredningen.
Temperaturrapportering kommande vinter
För att komma tillrätta med de problem som kvarstår behöver styrelsen få en fullständig bild över hur situationen ser ut under kommande vinter.
Vi ber därför samtliga boende rapportera in sina inomhustemperaturer.
Med 232 hushåll och en kall period på 4-5 månader innebär det att rapporteringen måste struktureras väldigt noga för att vi inte ska drunkna i information och för att informationen ska bli någorlunda jämförbar och användbar.
Följande instruktioner gäller således när man rapporterar in sin inomhustemperatur:
Om man inte har det kallt så behöver man inte rapportera in sin temperatur.
Har man 20 grader eller mer behöver man inte rapportera in sin temperatur. Styrelsen är medveten om att målbilden är 22 grader, men någonstans måste gränsen dras och i första hand handlar det nu om att lokalisera de hus som har stora problem.
Temperaturen ska vara uppmätt:
1-2 meter från närmaste fönster
1-2 meter upp från golvnivå
I flera olika rum (har man 19,9 grader i ett rum bör man kanske ställa sig frågan om det är av vikt att man rapporterar in det)
Under en längre sammanhängande period (åtminstone någon dag/natt)
Ta hänsyn till utomhustemperatur innan ni rapporterar in inomhustemperatur. Det kan ta åtminstone 1-2 dygn för fjärrvärmesystemet att hantera snabba temperatursänkningar. Därefter bör dock inomhustemperaturen ha gått upp.
Temperaturen går upp och ner under vintern. Har man redan rapporterat in låg inomhustemperatur en gång så behöver man inte göra det igen när nästa köldperiod kommer om det inte är så att man bedömer att något förändrats från senaste rapportering man gjorde och som styrelsen bör känna till.
När inomhustemperaturen rapporteras in så vill vi att ni lämnar följande uppgifter:
Vilken inomhustemperatur ni har.
Var i huset ni uppmätt temperaturen.
Hur radiatorerna (elementen) känns. Är de kalla? Varma? Skiljer det sig åt mellan rummen? Mellan våningarna?
Kontaktuppgifter (namn, efternamn, adress och telefonnummer)
Styrelsen är medveten om att det ändå kommer finnas skillnader avseende t.ex hur, när, var man mäter och att olika termometrar kan skilja sig åt. En del ansvar för bedömning överlåts alltså på alla medlemmar. Men vi tror att om alla tillämpar sunt förnuft och en inställning om att vilja hjälpa till så kan den här inrapporteringen ge en tillräckligt bra bild för att kunna arbeta vidare med att få ett så bra värmesystem som möjligt. Det kommer bland annat ske genom att vara ett underlag för att skapa ärenden hos Bravidas eftermarknadsavdelning.
Rapportering kan göras till styrelsens mailadress (styrelsen@robertshojd.se) eller genom att lägga en lapp i brevlådan på Ormebäcksgatan 7F. Den här informationen går ut till samtliga hushåll i pappersformat för att alla boende ska få möjligheten att rapportera in sin inomhustemperatur och hjälpa styrelsen i arbetet med värmen.